Kullberger-foto

Här kommer lite random foton från mitt senaste projekt; Sundbybergs IK, min moderklubb. Vi får se vad det hela mynnar ut i men det är riktigt kul följa den här gruppen!

Om nån behöver få tillgång till bilder och så länge det är SIK till gagn är det bara kontakta mig för gratis bilder i hög upplösning; press, klubbar, kommun, etc.


Konstaterar gång på gång samma sak; det här kommer aldrig bli hemma för mig.

Har avböjt årskort och fokuserar även i år på bortamatcher.

Tyvärr kommer bloggen bli aningen lidande den här säsongen då jag kommer lägga mycket fokus framöver på att starta en egen rörelse. Mer om detta länge fram.

Nu försöker media, politiker och förstå-sig-på-are bräcka varandra i avståndstagande, moral och stora ord. Då är det glädjande att åtminstone en journalist förstår någonting. Läs här.

"Men det är inte tyckarna som är fotbollssverige. Det är alla ni som agerade igår, som visade respekt och deltagande, som åkte till Stadion eller något annat ställe för att lämna en halsduk. Som skrev fint och pratade fint. Det är ni som inte orkar springa till tunnelbanan eller garva vid kaffemaskinen idag.

Det är ni som påverkats på riktigt, och det är ni som vet hur vi ska ta oss ur detta. Kanske inte än, kanske famlar ni fortfarande. Kanske har ni trillat ner i det där ingentinget ändå, och det är också okej. Kanske vill ni bara vara ifred ett tag."

        Råsunda på heluppslag i The Blog Awards Råsunda på heluppslag i The Blog Awards

Lördagen den 15 mars, i samband med AIK-fansens supporterseminarium i Solna Gymnasium, kommer mina Råsunda-foton att ställas ut.

Det är gratis entré och du kan läsa mer här.

Förutom utställningen kommer det  bli en intressant dag med många viktiga föredrag och diskussioner.

Boka upp den 15:e nu!

När vintern kom 2012. År 2013 finns här ingenting annat än den stora saknaden.

Det kommer hända saker här och jag tror att du kommer gilla det.

Nu går de sista ölunderläggen som är en hyllning till Råsunda Fotbollstadion och AIK:s supporterkultur!

Ölunderläggen säljs i två separata 6-pack med högglansiga foton tryckta på träunderlägg. Storlek 9x9 cm. Ett unikt Råsunda-minne med leverans innan jul! Klicka här!


Idag är det på dagen ett år sedan den sista fotbollsmatchen någonsin spelades på Råsunda Fotbollstadion. Då valde delar av AIK:s supportrar att hedra Råsunda med en ceremoni vid platsen där vårt hem en gång låg. Det var värdigt och känslosamt.


Fyrverkeriet syntes över stora delar av norra Stockholm och förvirrade konsertbesökare, på väg till mutarenan, fick höra skönsång i form av "Råsundas gräs" och "hemma på Råsunda".


Vi glömmer aldrig! Vi ses igen nästa år!

Imorgon fredag 22 november kl 10:00 - på dagen ett år efter sista matchen på Råsunda - släpps ölunderläggen till försäljning! Först till kvarn!

Paketet kostar 200 kr inkl frakt och innehåller sex unika ölunderlägg med högglansiga foton tryckta på träunderlägg. Ett annorlunda Råsunda-minne.

Bildurvalet har röstats fram via Instagram.

UPPDATE 22/11: ÖLUNDERLÄGGEN SLUTSÅLDA! LEVERERAS MÅN-TIS NÄSTA VECKA! TACK ALLA SOM KÖPT!
 

Här är ett litet smakprov från ett sidospår av Dokument Råsunda som jag hållit på en del med sista tiden. Och så blev det ett AIK-inlägg till... Oh well.
 


"En klubb är dess supportrar, historia, klubbmärke och de spelare som har ynnesten att få representera detta. [...] Alla är vi medskapare av en klubbs identitet."
"När en kultur uppstår och framförs så gör den alltid så med hjälp av en kuliss. För att det ska bli trovärdigt så måste den stämma överens med det skådespel som utspelas. [...] För mig har AIK alltid varit den viktigaste kulturen och det finaste skådespelet."

Daniel Österman i boken Här spelade vårt lag    

P.S. Undanber mig eventuell moraldiskussion. Tack på förhand.

Den uppmärksamme kanske noterar att jag döpt om den här sidan till fotboll rätt och slätt. Jag tänker framöver använda detta utrymme till världens bästa företeelse i lite mer generella penseldrag. Försöka hitta tillbaka till glädjen. Börjar nämligen bli aningen trött på AIK-aren mig själv.

Råsunda får aldrig falla i glömska. Det tänker jag se till. Däremot kan jag inte göra något åt den förändring AIK genomgår. Det är inte mycket där som tilltalar mig. Men AIK är inte ensamma. Jag upplever bara att det gått så fort. Och att alla andra acklimatiserat sig, men inte jag.

Förändringens tid är nu.

Förstås en hel del Råsunda, lite bortamatcher, groundhopping, gräsrotsfotboll och förrvirrade tankar från en som har ack så svårt att anpassa sig till den moderna fotbollen, det tänker jag bjuda på.

Här är ett halvtaskigt mobilfoto från min senaste Englandsresa:

Vy från bortasektionen på St Andrew's, Birmingham City FC

Här om veckan blev jag bjuden på boksläpp för den nya Råsunda-hyllningen Alla hatar mig på Café Esaias. Bakom boken står Carl Jurell – för den breda AIK-massan bland annat känd för boken Vad för jävla pack är ni? om Stockholms supporterklackar – som här har tagit hjälp av modefotografen Ola Bergengren.


Och Råsunda-nostalgikern blir inte besviken. Fotona är rakt på och utan överdrivet effektsökeri. Det här är Råsunda i sin nakenhet och berättelsen i sig ansvarar betraktaren för.

Förutom en handfull svartvita arkivbilder är fotomaterialet i stort hämtat från perioden innan och under rivningen förra vintern. Det är stundom brutalt men också väldigt ärligt och enkelt. Det här är inga publikbilder, inga tifon eller matchsekvenser, det här är Råsunda Fotbollstadion när den sista åskådaren gått och vaktmästaren släckt ned. En del kommer uppskatta tidigare ej skådade vyer och vrår när Bergengrens kamera klär av vår saknade vän.


I.F. Brusi har skrivit ett efterord som vid en första anblick faktiskt kändes aningen svårtolkat, men sedan har växt oerhört hos mig och nu är en av bokens främsta behållningar. Ett annat guldkorn är Råsundas originalritningar (tror jag i alla fall?) från 30-talet som avslutar denna vackra och massiva utgåva.

Boken kommer i en fin presentförpackning och känns oerhört lyxig med över 200 sidor av yppersta tryckkvalitet. Hur man kunnat hålla nere priset så – jag hittar ingen annan fotobok på marknaden i samma format och kvalitet för 360 kr! – är lite av en gåta för mig men förklaras gissningsvis av att man har förlaget Modernista i ryggen.

Förutom genom Adlibris så kan du köpa den här boken i AIK shopen (till skillnad från min bok!), men vänta inte för länge då den bara tryckts i en upplaga om 1 000 numrerade ex.

Bilderna nedan är lånade från bokens egen hemsida.

 

Någon undrade vad som händer med Dokument Råsunda - projektet och bloggen - och sanningen är att jag inte riktigt vet och inte riktigt kan ge något bra svar just nu. 
Jag har några idéer men vet inte om tiden och engagemanget riktigt finns där.
Måste ta mig tid för reflektion och slicka mina sår.

För att låna uttryck från den gode Lars Lindblad är jag lite på kant med min samtid just nu.
Ickesvaret är att när något händer så lär de som följer mig på Twitter eller besökar Kullberger.se märka det. Tills dess tycker jag ni ska hålla ögonen öppna efter boken Alla hatar mig. 

Det senaste besöket vid Råsunda - kanske det sista? - tog hårdare på mig än vad jag kunnat föreställa mig. Jag behöver lite tid nu att fundera på framtiden; Råsundaprojektet i sig och min egen.

Tills vidare blir det radiotystnad på den här sidan. Vi hörs!

Igår var jag och fotograferade vid Råsunda igen. Troligtvis för sista gången. Nu är alla läktare rivna och ingenting förutom kontorsdelen av västra läktaren återstår.

Det är över nu.

När vi var hemma. På Råsunda.

Du saknas mig, älskade vän.

Har redan publicerat den här tror jag. Liten formsvacka just nu. Blir lätt så när man tvingas se på hur Råsunda rivs. Utlovar opublicerade foton inom kort.

Helsingborgs IF inspekterar Råsundas gräs vid ankomst.

loading...

Ur "Här spelade vårt lag"

..

Klicka här om du vill ställa ut
Dokument Råsunda!

Bloggarkiv

Klicka på "äldre inlägg" för fler foton!