10 snabba inför dagens FA-cupfinal

Den 14 augusti 2010 gick de första av totalt 759 deltagande klubbar in i FA-cupens ”extra preliminary round”. Den 14 maj 2011 återstår blott två när Manchester City och Stoke City ställs mot varandra i finalen på Wembley.

 

10 snabba inför dagens FA-cupfinal:

 

» Lördagens FA-cupfinal är den 130:e upplagan av världens äldsta och finaste utslagsturnering.

 
» Stoke City spelar 2011 sin första FA-cupfinal någonsin, för Manchester City är det den nionde i ordningen men den första på 30 år.

 
» För första gången kostar en FA-cupfinalbiljett över £100. De dyraste platserna på Wembley kostade i år £115 vilket är en ökning med 22% från föregående år.


» Stokes manager Tony Pulis är känd för att nå resultat med små medel och är en av få managers som kan skryta med att aldrig ha blivit nedflyttad trots att han varit verksam i sju olika klubbar. Sommaren 2005 fick han sparken av Stoke efter ett bråk med ägaren, men återvände till klubben ett år senare. 


» Abide with Me är den klassiska finalsången, och inte God Save the Queen som är Storbritanniens nationalsång.


» I tisdags säkrade Man City en topp-4-placering och spel i Champions League vilket betyder att Stoke oavsett resultat i finalen kommer att spela i Europa League nästa säsong.


» Normalt sätter FA-cupfinalen punkt för fotbollssäsongen men så är inte fallet i år då fyra Premier League-matcher spelas samma dag. Anledningen är att Wembley står värd för Champions League-finalen den 28 maj och enligt UEFA:s regler får inga matcher spelas på finalarenan under två veckor dessförinnan.


» Stoke City har på 148 år endast vunnit en titel; 1972 års Ligacupfinal.


» Då FA-cupens semifinaler även de spelades på Wembley blev det första gången nationalarenan arrangerade ett Manchester-derby (1-0 till City mot United).


» Engelsk media rapporterar att finalklubbarna redan drabbat samman - i ett infekterat hotellbråk (nytt ord till DN-söndag!). Båda klubbarna ansåg sig ha bokat fashionabla The Grove Hotel i Hertfordshire, men Manchester City vann dragkampen om den 5-stjärniga resorten efter att ha spänt musklerna.

Raune, Henke och jag på FA-cupfinalen 2004.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Arja kenntoft » Mariaön:  ”Fantastiskt att läsa om detta. När jag tillhörde båtfolket på -90 talet, besökte..”

  • Katja » Mariaön:  ”Spännande läsning, skulle vilja veta mer om hur byggnaden använts. Vi har ankrat..”

  • Lisa » Mariaön:  ”Hej! Tack för infon. La till här igår kväll. Helt tagna av ön! Spännande histori..”

  • Kent W Åberg » Mariaön:  ”Tack för trevlig och nyttig information. Sverige är fullt av historier om männis..”

  • Per » Mariaön:  ”Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.”

Bloggarkiv