Tomtarnas glädjekalkyl

 

Efter att revisionsföretaget PWC:s riskanalys över den nya nationalarenan i fotboll och Solna Stads engagemang i den samma offentliggjorts är jag trots den något högre skattesatsen idag ganska nöjd över att jag betalar min skatt i grannkommunen.

 

Swedbank Arena – arenan inga andra än ett par giriga pampar från det förgångna tycks vilja ha – är ett fortsatt hett ämne efter flera avslöjanden om tvivelaktiga förfaranden från såväl byggherren PEAB som ansvariga inom Solna Stad. Arenaprojektet ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, PEAB, Fabege och Jernhusen, och Swedbank har betalat 153 miljoner för namnet fram till 2023. Notan för skrytbygget beräknas landa någonstans mellan 1,9 och 2,2 miljarder kronor. Arenabolaget skriver själva att man räknar med att arrangera 65 stora evenemang och locka 1,3 miljoner besökare bara under första verksamhetsåret.

 

Rapporten från PWC som Idrottens Affärer tagit del av visar att arenan kräver en omsättning på 345 miljoner kronor för att leverera avkastning på satsat kapital. Leker man med tanken att AIK väljer att spela sina hemmamatcher på den nya arenan, vilket är långt ifrån klart, skulle Gnaget alltså behöva spela 1.380 matcher per år med dagens ockerhyra á 250.000 kr per match för att Swedbank Arena ska nå lönsamhet. Då AIK spelar blott 15 allsvenska hemmamatcher per säsong plus några cupmatcher känns det som att någon brustit grovt i riskanalysen.

 

Det pratas gärna om betydelsen av att locka hit internationella artister. En hård kamp där Swedbank Arena slåss med nya Stockholmsarenan, Globen, Ullevi, Sjöhistoriska, Swedbank Stadion i Malmö och Parken i Köpenhamn, för att nämna några, om en handfull artister vilka har kapacitet att dra fulla hus. Även om en konsert med 50.000 åskådare á 800 kr biljetten hypotetiskt kan inbringa 40 miljoner fungerar det inte så. Inom nöjesindustrin är det välkänt att artist och arrangör (t ex Live Nation) lägger beslag på en betydande del av intäkterna. Dessutom jobbar man i detta fall i motvind redan från början då Stockholmsarenan kommer driftas av AEG som är ett av världens största eventföretag med enormt kontaktnät i främst USA men även ute i Europa.

 

Idrottens Affärer konstaterar att om AIK tackar nej till att spela på Swedbank Arena, vilket är fullt realistiskt, har man endast fem bokade arrangemang; fyra fotbollslandskamper och en bandyfinal. Journalisten Dan Persson avslutar sin analys så här: ”Är vi snälla och lägger på tre stora konserter och tio mindre samt tio andra event så har vi förmodligen inte passerat 60 miljoner i intäkter. Var de andra 285 millarna ska hittas övergår mitt förstånd.”

 

Mitt med.

 

Fotnot: Det Internationella Fotbollförbundet (FIFA) rankar Råsundastadion som en av världens 10 mest klassiska fotbollsarenor vackert belägen i gamla Råsunda. 2012 när nya Swedbank Arena står klar planerar man att riva Råsunda och bygga höghus på marken.

 

Läs mer om skrytbygget här:

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Arja kenntoft » Mariaön:  ”Fantastiskt att läsa om detta. När jag tillhörde båtfolket på -90 talet, besökte..”

  • Katja » Mariaön:  ”Spännande läsning, skulle vilja veta mer om hur byggnaden använts. Vi har ankrat..”

  • Lisa » Mariaön:  ”Hej! Tack för infon. La till här igår kväll. Helt tagna av ön! Spännande histori..”

  • Kent W Åberg » Mariaön:  ”Tack för trevlig och nyttig information. Sverige är fullt av historier om männis..”

  • Per » Mariaön:  ”Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.”

Bloggarkiv