Mariaön

 

Vid inloppet till Rastaholms varv på Ekerö ligger två små och nästan sammanvuxna öar. Om man kommer nära går det mellan träden skymta en byggnad med ett högt torn på den ena av dem. Kommer man landvägen slås man av perspektiven ut mot Björkfjärden. I sydväst ligger öarna Pingst och Midsommar, Björkön, Adelsön, Kurön, i sundet strax österut mynnar farleden genom Bockholmssundet. Gång på gång har jag frågat mig vad det egentligen är för ett spökhus som gömmer sig på vad sjökortet kallar för Mariaön. Efter lite efterforskningar kan jag nu berätta historien om Marie Klinckowström.

 

Under slutet av 1800-talet bodde makarna Marie och Rudolf Klinckowström ute på Stavsunda Slott på Ekerö. Marie, som ursprungligen hette Labensky och var av polsk adlig ätt, var hovdam hos den ryska kejsarinnan när hon träffade Rudolf, en militär, friherre och politiker. De gifte sig 1863. Rudolf ska ha haft lite storhetsvansinne och "felaktigt" titulerat sig som baron. Parets förmögenhet kom nästan uteslutande från Maries håll. Herr och Fru Klinckowström lät bygga ett kapell på Mariaön, som tillhörde godsets ägor, där var det tänkt att paret gemensamt skulle ha sin sista vila. Men i hemlighet konverterade Marie till den katolska kyrkan 1877, sin faders tro, och lät utan sin makes vetskap inreda kapellet på Mariaön enligt katolicismens seder. När sanningen uppdagades skaffade sig den arga maken istället en gravplats vid Ekerö kyrka, men man förblev ett äkta par fram till Rudolfs död år 1902. Kanske helt enkelt för att Marie och hennes släkt svarade för den riktiga förmögenheten? Efter makens död lät hon hur som helst bygga Marielund, dit hon flyttade med sin mor, och som idag drivs som religiös kursgård och meditationscentrum. Marie själv dog 1907 efter en tids sjukdom och är den enda som är begravd på Mariaön. Kapellet är nu helt öde men jesuiterna håller om möjligt en årlig requiemmässa på hennes dödsdag den 6 oktober och då klämtar klockorna ut över vattnet. Tidigare fanns här dyrbara religiösa föremål som nu, undantaget en staty, är bortplockade. Vid sin död testamenterade Marie hela sin förmögenhet och alla sina ägor till den katolska kyrkan i Sverige.

Kommentera gärna inlägget:

 • Arja kenntoft • 30 januari 2022 17:15:00
  Fantastiskt att läsa om detta. När jag tillhörde båtfolket på -90 talet, besökte vi ön, jag försökte hitta historien bakom kapellet, var tom på Biblioteket på Ekerö, ingen visste något om detta . Så nu är gåta löst även för mig. Tackar
 • Katja • 4 augusti 2020 14:42:33
  Spännande läsning, skulle vilja veta mer om hur byggnaden använts. Vi har ankrat en bit bort och tittar på ön just nu :-)
 • Lisa • 10 juli 2020 10:38:10
  Hej! Tack för infon.
  La till här igår kväll. Helt tagna av ön!
  Spännande historia.
  Fö så sov vi otroligt gott.
 • Kent W Åberg • 1 maj 2020 16:23:48
  Tack för trevlig och nyttig information. Sverige är fullt av historier om människor och byggnader som behöver berättas
 • Per • 10 juni 2019 22:46:49
  Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.
 • Johan • 12 augusti 2012 22:59:39
  Den där ön är så jävla läskig.
 • hampus strate • 20 juni 2012 19:39:05
  Det är bra men det spökar där....

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Arja kenntoft » Mariaön:  ”Fantastiskt att läsa om detta. När jag tillhörde båtfolket på -90 talet, besökte..”

 • Katja » Mariaön:  ”Spännande läsning, skulle vilja veta mer om hur byggnaden använts. Vi har ankrat..”

 • Lisa » Mariaön:  ”Hej! Tack för infon. La till här igår kväll. Helt tagna av ön! Spännande histori..”

 • Kent W Åberg » Mariaön:  ”Tack för trevlig och nyttig information. Sverige är fullt av historier om männis..”

 • Per » Mariaön:  ”Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.”

 • Bo Johansson » Välkommen till Stockholm:  ”Evert Taube är ingen Göteborgare, ja född på Stora Badhusgatan men familjen bodd..”

 • Aspudden » Barbican Estate:  ”Fantastiskt! ”

Bloggarkiv