Årets bästa foton 2012

Sverige har många duktiga fotografer och då inte minst inom nyhets-, reportage- och dokumentärfotografi. Därför brukar det vara ganska intressant att spana in morgontidningarnas särskilda fotobilagor vid nyårsskiftet.

 

Dagens Nyheter satsar på greppet med ett foto per dag vilket ger läsaren 2012 i journalform vilket jag tycker om. Sämre är det att bortsett från tre-fyra väl uppdragna foton per månad som fått en kort bildtext visas övriga dagar i miniatyrer om 3 x 2,4 cm vilket är mycket dumt. Extra synd då DN faktiskt har, som dom själva skryter med, fotografer i världsklass.

 

SvD har satsat på att kategorisera upp sin fotobilaga i ämnena världen, Sverige, bragderna och människorna. Därmed hamnar också ett större fokus på diverse inköpa foton. Svenskan har även lagt ner mer tid på bildtexter vilket säkert tilltalar en del.

 

Generellt så är det katastrofer och tragedier som präglar nyhetsfotot 2012. Precis som alla andra år. Eurokrisen med tillhörande kravaller, självmordsbombare, inbördeskriget i Syrien, skolskjutningen i Newtown, Costa Cordias förlisning och stormen Sandy har sin självklara plats.

 

Frisläppningen av de svenska journalisterna i Etiopien, prinsessan Estelle, Zlatans cykelspark och "bragden i Berlin" får agera motpol, åtminstone hos de svenska medierna.

 

Jag misstänker att ditt 2012 ser lite annorlunda ut?

Etiketter: länktips foto

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Arja kenntoft » Mariaön:  ”Fantastiskt att läsa om detta. När jag tillhörde båtfolket på -90 talet, besökte..”

  • Katja » Mariaön:  ”Spännande läsning, skulle vilja veta mer om hur byggnaden använts. Vi har ankrat..”

  • Lisa » Mariaön:  ”Hej! Tack för infon. La till här igår kväll. Helt tagna av ön! Spännande histori..”

  • Kent W Åberg » Mariaön:  ”Tack för trevlig och nyttig information. Sverige är fullt av historier om männis..”

  • Per » Mariaön:  ”Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.”

  • Bo Johansson » Välkommen till Stockholm:  ”Evert Taube är ingen Göteborgare, ja född på Stora Badhusgatan men familjen bodd..”

  • Aspudden » Barbican Estate:  ”Fantastiskt! ”

Bloggarkiv