Angående "Uppdrag Granskning"

Ikväll kommer somliga av er att titta på Uppdrag Granskning och förfäras över AIK och "huliganernas infiltrering".

 

Innan du tittar på programmet tycker jag att du ska tänka på ett par saker.

 

Janne Josefsson gör inte det här programmet för att han vill AIK:s eller svensk fotbolls bästa. Hans agenda ser lite annorlunda ut.

 

AIK:s läktare är idag kanske det mest lyckade samhällsprojekt som finns att visa upp. Här samlas alla kön, åldrar, etniciteter, religioner och subkulturer med ett enda gemensamt mål. Allt det där som våra politiker och beslutsfattare misslyckats med i vårt avlånga land är något av en självklarhet när AIK spelar.

 

Ett av Sveriges främsta problem är att våra makthavare alltför ofta inte lever och interagerar i det samhälle man påstår sig företräda och vilja förbättra.

 

Representeras AIK av människor som inte är födda i kostym ser jag det som ett bra hälsotecken!

 

Jag önskar att AIK:s styrelse är ett tvärsnitt av läktarna och verksamheten; engagerad, demokratisk och fri från stereotypa och förutfattade meningar. Och jag är som betalande medlem trygg med att det till skillnad från förr om åren idag i stort är så.

 

AIK har en medlemsdemokrati där man satsar på att inkludera snarare än exkluderar människor. Det gör mig stolt och jag tycker att det är en modell fler borde ta efter. Men jag är medveten om att det inte ligger helt rätt i tiden. Jakten på rubriker, avslöjanden och syndabockar vill säga något annat. Sätt på tv-apparaten eller slå upp valfri kvällstidning så förstår du nog.

 

Vi som är insatta, vi som inte har en annan agenda än AIK-intresset, vi vet att det aldrig varit tryggare än idag att gå på fotboll. Ett samarbete mellan dessa berömda huliganer, tifo-töntar, småbarnsföräldrar, styrelsemedlemmar och övriga engagerade AIK:are har borgat för detta. AIK:s läktare har idag nolltolerans mot inkastade föremål, läktarbråk är ett ord för något som inte existerar. Och det är inte resultatet av svarta helsidor i Aftonbladet, polisfakturor eller politiker som svamlar om "hårdare tag", tro mig. Det är resultatet av dialog, av att inkluderas och att människor som vill samma sak samarbetar. Oavsett bakgrund.

 

Du vet väl förresten att 2013 var familjeläktaren - alltså den kategori som makthavarna påstår har skrämts iväg - den läktare där årskorten såldes slut först? Ingen annanstans var intresset att gå på fotboll lika stort. Ännu ett faktum som går på tvär med den bild vi matas med av media, streck-samlande poliser och opportuniska politiker.

 

Jag är inte naiv och förstår att det finns lite skit under en och annan nagel. Men jag är emot ett tillrättalagt samhälle där somliga gång på gång blinda för sina egna tillkortakommanden ska frossa i andras skavanker. Varken Janne Josefsson, Robert Laul eller Björn Ericsson har förtjänat att stå för den moraliska kompassen i min världsbild. Till skillnad från dem lyckas jag och mina gelikar faktiskt vara med och förändra och förbättra vår AIK-värld.

 

De personer som förser UG med dessa "avslöjanden", vilka intentioner tror du dom har? Vilka krafter tror du dom drivs av? Knappast kärleken till AIK iaf.

 

Finns det folk med kopplingar till Hells Angels på AIK:s läktare? Verkligen? Hade dom bemödat sig att "granska" lite djupare hade dom sannolikt också hittat några skattefifflare, kvinnomisshandlare och kanske rent av en pedofil. Så ser nämligen samhället ut och varför skulle AIK vara ett undantag?

 

Och hade dom verkligen ansträngt sig så hade dom rent av kanske noterat att en kvälls spelning med Swedish House Maffia på Friends Arena resulterade i fler ordningsstörningar och gripanden än hela AIK:s 2012? Hade Supporterunionens ordförande kommit till tals kanske han hade berättat att det under Hultsfredsfestivalen inträffade fler brott än under hela förra fotbollssäsongen - alla lag och alla matcher inkluderade!

 

Men varför skulle dom det?

 

Jag kanske inte gillar alla beslut AIK:s styrelse tar men så länge dom är fattade i demokratisk anda ställer jag mig bakom dom. (Till och med flytten till den där jävla eventarenan!) Det oroar mig däremot att det finns folk som ifrågasätter den demokratiska processen och att dessa människor ges medieutrymme i public service.

 

Titta och förfäras nu!

Kommentera gärna inlägget:

 • Psykologen • 12 april 2013 15:12:43
  Martin: Då tycker jag att du inte ska gå till Friends och titta på mer fotboll. Får du även ångest för att bankens styrelser blåser oss vanliga svenssons med höga räntor, så att bolagen gör miljardvinster? Då bör du även sluta besöka banken, tills bankerna tar din oro/ångest på allvar.

  Må bra. Mår du inte bra av AIK, sluta gå dit.

  Vi andra som älskar AIK kommer fortsätta stödja vår klubb.
 • Martin • 12 april 2013 07:43:39
  Jag går inte på AIK:s matcher för att jag tycker det är så hatisk och till viss del otrygg stämning. Jag hejar inte på AIK, men älskar fotboll.

  Att åka ut till Råsunda/Freinds har tyvärr blivit förknippat med ångest. Vill AIK ha det så? Är man så inskränkt att man bara vill ha infödda AIKare där eller vill man även ha andra fotbollsälskare där. Om man förespråkar det senare alternativet måste firmorna bort. Det jag är mest trött på i hela den här debatten är att många AIKare upprepade gånger, nästan som ett mantra, bagatelliserar problemet och är naiva. Jag gillar att se fotboll och tycker AIK kan spela trevlig och fin fotboll, men jag vill inte gå dit för att jag kommer hem och är mer förbannad än lycklig. Då är det väl nåt fel?

  Hoppas att detta kommer lösa sig till något bra och att Freinds blir en kanonarena.
 • Matte • 11 april 2013 18:47:53
  Johan:

  I min värld kan man ta avstånd från sakfrågor eller personer. Men ta avstånd genom att säga upp sitt medlemskap och rätten till att uttrycka sina åsikter om klubben är bara idioti.

  Jag tror heller inte du är AIK:are, utan en vilsen själ som på internet vill ha lite uppmärksamhet. Ingen AIK:are jag känner vill straffa klubben, då den försöker göra det rätta. Både för den utpekade personen och klubben.
 • johan f • 11 april 2013 15:13:22
  Jag saknar mer debatt kring fenomenet att firman boys har medlemmar som på allvar tror att de bestämmer över spelarna. De orerar kring hur de tillrättavisar spelare som går på krogen och de verkar stå ovanför all tings skeende med armarna i kors och bestämt nickar gillande eller ogillande som om AIK vore deras spelbricka. Verkar vara sjukt beteende och därför väldigt viktigt belysa mer än vad som görs.
 • Olle Svennesson • 11 april 2013 14:54:02
  Så är det alltid. När kriminella element står medf bvyxorna nere, då kommer förnekelsen. Så är det även i AIK:s fall, dess "suportrar" och huliganer förnekar allt som redan bevisats i UG. AIK består alltså till stor del av kanrkhandlare, fängelsekunder och inte minst ekonomiska brottslingar! Man kan bara hoppas att detta kriminella nätverk som AIK verkar vasra snart försvinner från svensk fotboll - så att den åter kan frodas. Ju färre 08-or, ju bättre för svensk fotboll. Se bara vad Blåvitt har åstadkommit, trots uteblivna favörer från SvFF som ju helt går i AIK-huliganernas ledband!
 • Viktor • 11 april 2013 07:02:46
  Jag tar avstånd ifrån signaturen Johan. Jag är helt ärlig när jag säger att jag inte håller på Aik och mitt lilla inlägg i debatten kan inte användas som argument för att det skulle vara OK att låtsas hålla på Aik för att skada klubben. Jag är född och uppväxt i Skåne och håller således på Helsingborgs IF.

  Mitt motiv för att förklara hur saker och ting verkligen fungerar är att jag vill undvika en domino-effekt. Med svenska mått mätt är gnaget en relativt stor klubb - även om de ofta överdriver detta faktum - och när media framställer det som ett problem att de faktiskt lyssnar på människor som vill klubben väl så riskerar det att få negativa konsekvenser för hela Allsvenskan.
 • Andan • 11 april 2013 00:58:36
  >>Olle
  Helt magiskt!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Arja kenntoft » Mariaön:  ”Fantastiskt att läsa om detta. När jag tillhörde båtfolket på -90 talet, besökte..”

 • Katja » Mariaön:  ”Spännande läsning, skulle vilja veta mer om hur byggnaden använts. Vi har ankrat..”

 • Lisa » Mariaön:  ”Hej! Tack för infon. La till här igår kväll. Helt tagna av ön! Spännande histori..”

 • Kent W Åberg » Mariaön:  ”Tack för trevlig och nyttig information. Sverige är fullt av historier om männis..”

 • Per » Mariaön:  ”Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.”

 • Bo Johansson » Välkommen till Stockholm:  ”Evert Taube är ingen Göteborgare, ja född på Stora Badhusgatan men familjen bodd..”

 • Aspudden » Barbican Estate:  ”Fantastiskt! ”

Bloggarkiv