Kullberger-foto

Alla hatar mig

Här om veckan blev jag bjuden på boksläpp för den nya Råsunda-hyllningen Alla hatar mig på Café Esaias. Bakom boken står Carl Jurell – för den breda AIK-massan bland annat känd för boken Vad för jävla pack är ni? om Stockholms supporterklackar – som här har tagit hjälp av modefotografen Ola Bergengren.


Och Råsunda-nostalgikern blir inte besviken. Fotona är rakt på och utan överdrivet effektsökeri. Det här är Råsunda i sin nakenhet och berättelsen i sig ansvarar betraktaren för.

Förutom en handfull svartvita arkivbilder är fotomaterialet i stort hämtat från perioden innan och under rivningen förra vintern. Det är stundom brutalt men också väldigt ärligt och enkelt. Det här är inga publikbilder, inga tifon eller matchsekvenser, det här är Råsunda Fotbollstadion när den sista åskådaren gått och vaktmästaren släckt ned. En del kommer uppskatta tidigare ej skådade vyer och vrår när Bergengrens kamera klär av vår saknade vän.


I.F. Brusi har skrivit ett efterord som vid en första anblick faktiskt kändes aningen svårtolkat, men sedan har växt oerhört hos mig och nu är en av bokens främsta behållningar. Ett annat guldkorn är Råsundas originalritningar (tror jag i alla fall?) från 30-talet som avslutar denna vackra och massiva utgåva.

Boken kommer i en fin presentförpackning och känns oerhört lyxig med över 200 sidor av yppersta tryckkvalitet. Hur man kunnat hålla nere priset så – jag hittar ingen annan fotobok på marknaden i samma format och kvalitet för 360 kr! – är lite av en gåta för mig men förklaras gissningsvis av att man har förlaget Modernista i ryggen.

Förutom genom Adlibris så kan du köpa den här boken i AIK shopen (till skillnad från min bok!), men vänta inte för länge då den bara tryckts i en upplaga om 1 000 numrerade ex.

Bilderna nedan är lånade från bokens egen hemsida.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Per » Mariaön:  ”Jätteintressant! Jag var så nyfiken efter att ha åkt förbi i helgen.”

  • Bo Johansson » Välkommen till Stockholm:  ”Evert Taube är ingen Göteborgare, ja född på Stora Badhusgatan men familjen bodd..”

  • Aspudden » Barbican Estate:  ”Fantastiskt! ”

  • Henrik » När vintern kom:  ”Jag vet Jannika, jag vet, det är fruktansvärt.”

  • jannika » När vintern kom:  ”Hemma på råsunda <3 Min första match på friends arena igår och kan ärligt säga a..”

Bloggarkiv